šeštadienis, sausio 09, 2016

Slidės Bad Gastein (Gašteino slėnis ir kurortas žiemą). Pirma dalis

Ech... Lietuvoje kelios savaitės, kaip tikra žiema ;-) Atšalus orui ir kasant sniegą savo kieme, slidininko uniforma vėl gavo darbo, o tai priminė apie 2015 metų skolas (kurių niekas nenurašo) -  aprašyti Bad Gastein slidinėjimo kurortą. Buvo priežasčių, kodėl užtempiau su aprašymu, ir kodėl turėčiau šią išvyką vadinti "brangiausia atostogų kelione gyvenime", bet apie viską savu laiku.


Kaip rinkomės kelionę?
Seniai norėjau nukeliauti į kalnus kartu su visa šeima - automobilio galimybės dar leidžia keliauti penkiese patogiai; vaikai dabar tokio amžiaus, kad Skipass pigesnis; mažasis dar ant slidžių nestovėjęs, bet ir slidžių mokyklai per anksti. Sutarėme su jau slidinėjusių draugų kompanija, nes kartu keliauti linksmiau.
Kiek galėjau - kalnų virusu užkrėčiau šeimyną DruSki, todėl nevykome visiški naujokai. Pabandė dukra, pabandė sūnus, o ir mamai patiko Druskininkuose.
Kartu nenorėjau važiuoti jau bandytais auto keliais iki Prancūzijos, kur kelionėje praleidi >24 val. ir kalnų džiaugsmas tampa dvigubu, nes šauni iš mikrobuso, kaip kulka susirgusi uždarų patalpų baime.
Apsvarstėme Prancūziją kaip alternatyvą, bet išsirinkome Austriją. Kodėl?
  • draugai jau buvo išbandę Gastein slėnį. Jie buvo Dorfgastein, kur nuomojo kambarį  netoli trasų. Apartamentai buvo tvarkingi, todėl prisiminimai apie Gastein liko puikūs. Sutarėme, kad kartu lipam aukščiau į kalną, nes planavome vykti savaitę prieš Šv. Velykas ir sniego dangai trasose nėra garantijų.
  • atstumas nuo namų. Mūsų mažiui tik 2,2 metų, todėl planuojami 1600 km prieš 2200 km atrodo kaip jaučiamas skirtumas. Esam bandę keliones iki pajūrio, tai ilgesnio važiavimo nebijom. Adomas kelionėje jautėsi liuks.
  • reikia vienos nakvynės (ten ir atgal). Motto - spartietiškų sąlygų nebijome, bet norime, kad tai būtų atostogos. Mažasis, du paaugliai, du suaugę - visiems norėsis poilsio, o viena nakvynė prideda komforto ir leidžia atsipalaiduoti.
  • Gastein ir SkiAmade savo slėnius skelbia kaip šeimos kurortą. Sezono pabaigai - puikūs pasiūlymai sutaupyti ir pasirūpinti mažaisiais. Mums buvo aktualu, kad galima pirkti bendrą Skipass abiems tėvams (fotografuojasi šeima, kartu su mažuoju). Aišku tik vienas trasoje, bet kitas su mažuoju gali vakarienę ruošti (tada ir draugų skrandžiai džiaugiasi ;-)
Pasiruošimas
Pradinį etapą susidėliojome gana lengvai - draugai turi slides ir visą ekipuotę; mes turime tik aprangą, o įrangai reikia nuomos. Ieškojau Austrijoje Intersport, bet kažkaip nepavyko surasti spec. pasiūlymų, kaip pas prancūzus. Suradau variantą http://www.sports-rental.info/, bet kažkokių stebuklų neradau - tik aiškumą, kad išsinuomoti kažkur bus galima.
Dar pasikalbu su bendradarbiu iš Sundsvall (Švedija). Nicklas, kur atostogausi - varau į slides Austrijoje. Ką rimtai? Yes, yes Švedijoje brangu, tai šeimai (šeši švedai) atsiuntė puikų pasiūlymą. O kur šliuožiat? Į Bad Gastein. Geras, tai gal susitiksim? Khm, pasirodo laike prasilenkiam - kolega važiuoja vasarį, o mes balandį.
Apartamentų paieška užtruko... Pradėjome ieškoti prieš Kalėdas/Naujus Metus, o kai pagaliau apsisprendėme, kad važiuojam, pasirinkimo neliko. Airbnb variantas atsisakė nuomoti, todėl liko Booking.com paieška. Daug kur kainos kandžiojosi, bet kai nori nuvežti šeimą reikia pasistengti.
Išsirinkome "Appartements Sonnenwende by AlpenTravel". Draugai artimi, tai dviem šeimoms su visa palyda buvo tinkamas variantas apartamentai su dviem miegamaisiais numeriais, bendra virtuve ir poilsio kambariu, dviem vonios kambariais. Kaina už savaitę poilsio, savaitė prieš 2015 m. Velykas buvo 564€ šeimai.
Dabar rašydamas galiu pasakyti, kad apartamentai atitiko kainą - patalynės užvalkalus reikėjo vežtis savo, tvarką kambaryje palaikyti patiems, bet viskas atitiko aprašymą.

Kelionė pirmyn
Pajudam. Penktadienį 9 val. ryte, turim būti susipakavę, bet kai "pakuotėje" trys vaikai - vėluojame valandą. Nuo 10:00 - pirmyn. Kažkodėl per skubėjimą, pasitikiu savo Nokia Here navigacijos programa - judam iki Druskininkų ir čia vairuotojui pasidaro aišku, kad kažkas ne taip... Kur mūsų Baltarusijos viza? O žiopla tu... Pamoka - nepasitikėkite savo navigacija aklai, juk ne pirmą kartą į Europą judam! Prasukam pro Liepalingį ir Veisiejų ežerus ir sustojam pirmam atsipūtimui Lazdijų Statoil. Patinka man ten dirbantys dzūkai, toks puikus akcentas.
Draugų šeima judės iš Vilniaus tik per pietus -  Migliux laiko egzaminą, tai BMW mus pavys. O mes stengiamės, kad mūsų neaplenktų ;-)

Lenkija
Ar mes tikrai važiuojame slidinėti? Temperatūra judant iki Varšuvos +18, lenkų vairuotojai degalinėse jau su šortais. Įdomiai mes čia atrodom, gale supakavę savo slidinėjimo šalmus ir pirštines. Viskas Lenkuose kaip įprasta - ne pirmą kartą suku keliu pro Bialystok, įkertam į būsimas magistrales ir neviršydami greičio judam tikslo link. Kad tik Varšuvoje nebūtų kamščių...
O kas sakė, kad nebus? Ties Marki stringam trejų juostų kelyje, bet tai ir tikėtina - artėja 16 val. kai Varšuva pajuda į užmiestį. Išlaukiam savo 30 min eilėje ir atsiduriam Varšuvos pietinėje pusėje. Čia mus pasitinka pavasariškas lietus, kuriuo daug ir jis lydi visą kelią iki pat Čekijos sienos.

Čekija
Čekuose turim pasiekti pirmos dienos tikslą - pensioną Bohumin miestelyje. Booking.com mus gelbėja ir rezervavom pasiūlydama iš "Penzion - U stare pekarny", bei tikrai neapsigaunam. Nors rajonas pramoninis ir apartamentus surasti sunku (man padėjo Google Street view, o draugus reikėjo palydėti) - čekas šeimininkas € priima ir turi šalto alaus. Šeimininkas malonus, šneka angliškai, bet šįvakar visas į futbolą įnikęs

Žodžiu rekomenduojam apsistoti "U stare pekarny".
O draugų kompanija dar kažkur Lenkijoje. Bet prieš Čekijos Bohumin, keliai Lenkijoje tampa nuostabūs. Čia be juokų - trys juostos magistralės A1 ties Bytom ir Gliwice iki pat Bohumin leidžia skubėti 140 km/h. Jausmas kaip Vokietijoje.
Mažasis galvoja diskoteką kelti draugų atvykimo proga...
Rytas išaušta pavasariškas. Čekijoje kaštonai krauna pumpurus,

bet mūsų planai kiti. Užkandam pensiono pusryčius ir siekiam savo galutinio tikslo - Bad Gastein.

Trumpai apie mokesčiai už kelius
Lenkijoje iki Bohumin kelias "dar nemokamas", bet ateis laikas ir Lenkija pabrangs. Čekijos Bohumin degalinėje paliekame 310 CZK už  10 dienų (~11,2 EUR) kelionę automagistrale. Austrijoje už 10 dienų paliksim 8,5 EUR, taip kad Škodos tėvynė brangesnė.

Pas austrus
Kelias Čekijoje normalus, todėl du ekipažai pajuda spėriai pirmyn. Kamščiai ir remontas kitoje magistralės pusėje, pakeliui užsukam į Lukoil, kad atsikvėpti ir draugai leidžia apyvarton "korunas". Maisto užpirkimui galvojau sustoti Kaufland šalia Brno, bet visi keliauninkai žino Mikulov LIDL parduotuvę ;-) Kūmas ten savo lentyną turi su skaniausiais pasaulyje "guminukais"... Lidl randam ko reikia, paimam vyno ir negendančių maisto produktų. Bad Gastein bus SPAR (atsimenat, kad ir Lietuvoje buvo), bet kainos ten austriškos, o vežti lietuviškus produktus 24 valandas neapsimoka. Aišku rūkyti lašinukai 100% lietuviški ir keliauja kartu, bet kiti produktai Čekijoje pigesni.
Mano planas veda prie didžiausios valgyklos pakeliui IKEA Einrichtungshaus, Haid miestas, Ikea-Platz 1. Austria
Čia gal ir persistengiau... Pradinis planas, kad pasieksime IKEA apie pietus ir bus 500 m nuo magistralės atrodė gerai, bet kad bus šeštadienis ir būrys austrų parduotuvėje - nepagalvojau. O ir IKEA seno sukirpimo, tai valgykloje, net pienas prie kavos kažkus paslėptas. Bet yra kaip yra - sriubos dar radome, o parkingo aikštelę pereiti po 6 val. kelio - sportas.

Jau netoli
Dėl Bad Gastein apartamentų - kaip ir tikėtasi... Gana griežti austrai nurodė tikslius atvykimo laikus, jeigu vėluoji turi skambinti ir perspėti. Mes IKEA užgaišom, o ir kelionės nuovargis atsirado. Žodžiu, skambinam apartamentams - nekelia. Na, gal užsiėmę su kitais svečiais, gal dar kuo. Antras bandymas - vėl nesėkmė... Kažkaip visi lengvai supanikuoja. Tarp pirmo ir antro ekipažo pastovus racijų ryšys, bet jeigu apartamentai mūsų nelaukia - tai liūdna kelionės pradžia. O! Skambutis iš austriško numerio, kuris laužyta anglų kalba patvirtina, kad esam laukiami. Užsakymo rezervacijos pavardės su š ir č raidėmis neištaria, bet visi linksmėjam ;-)

Mes jau vietoje
Pakeliui surandame austriško dyzelino už 1,09€. Čia gal šeštadienio akcija, bet LTU dyzelis brangesnis buvo. Likusią kelionės dalį, tokie kuro kainų stebuklai nesikartojo, tai visai pasidžiaugiau, kad bakas netuščias (ilgam laikui, man to dyzelio užteks, oi ilgam :-()
Apartamentai pasislėpę už senosios Bad Gastein degalinės
Bus dar

Komentarų nėra: